"Onze zorg is u zo goed en zo snel mogelijk te behandelen."

Als spataders klachten geven of als u ze erg lelijk vindt, kan u terecht bij Flebologisch Centrum Antwerpen.

Veelgestelde vragen

Kan ik spataders voorkomen door bvb te sporten of een bepaald dieet te volgen ?

Er bestaat geen dieet, noch enige vorm van sport, om het ontstaan van spataders te voorkomen. Overgewicht daarentegen kan wel een bijkomende risicofactor in het ontstaan van verwikkelingen zijn. Sporten op zich is gezond voor gans het organisme en voor patienten met spataders in het bijzonder ( oa. joggen en zwemmen), zeker wanneer dit gebeurt met mate kan dit het ontstaan van klachten vertragen.

Krijg ik spataders van met gekruiste benen te zitten ?

Wanneer men een langere tijd met de benen gekruist over elkaar zit kan men soms een 'slapend' gevoel in het been krijgen omdat er door deze houding een tijdelijke druk wordt uitgeoefend op de dieper liggende bloedvaten en zenuwen in de knieholte van het bovenliggende been. Dat dit op enigerlei wijze spataders zou veroorzaken of verergeren is nooit bewezen.

Na een spataderoperatie ben ik er definitief vanaf

Bij spataderen speelt de erfelijke aanleg een belangrijke rol. Het kan daarom vaak terugkomen, wat men ook doet. Regelmatige (bijvoorbeeld jaarlijks) controles zijn dus noodzakelijk indien u levenslang van gezonde en mooie benen wil genieten.

Voor een spataderoperatie (stripping), moet ik naar het ziekenhuis om onder volledige narcose (of met een ruggeprik) geholpen te worden

Sinds ruim 20 jaar opereren wij al onze patiënten poliklinisch (dus buiten het ziekenhuis!) én onder plaatselijke verdoving: na een korte rustperiode kunt u wandelend onze polikliniek verlaten.

Ik moet vermageren, want door overgewicht krijg ik spataderen

Bij zwaarlijvige mensen kunnen spataderen frequenter aanleiding geven tot ernstige verwikkelingen, zoals een trombosebeen of aderontstekingen. Ook blijven bij zwaarlijvige benen de spataderen langere tijd verborgen onder de huid en worden daardoor dikwijls pas zeer laat behandeld.

Steunkousen worden gedragen door oudere vrouwen

Veel jongeren met een staand beroep (bijvoorbeeld chirurgen en verpleegkundigen in de operatiekamer) en zonder aanleg voor spataderen, dragen tijdens de werkuren therapeutische elastische kousen. Na de dagtaak doen ze de kousen uit en hebben dan nog licht aanvoelende benen.

Ik durf geen therapeutisch elastische kousen te dragen uit angst niet meer zonder te kunnen

Integendeel, want indien u zich met een therapeutische elastische kous minder moe voelt en de benen minder pijnlijk zijn, betekent dit enkel dat er nog een belangrijk probleem in de veneuze bloedstroom bestaat. Een grondig onderzoek en behandeling zijn dan noodzakelijk zodat de kous uiteindelijk overbodig wordt.

Spataderen worden in de zomer niet behandeld

Natuurlijk wil iedereen tijdens de zomermaanden zonder zorgen genieten van de vakantie en zoveel mogelijk het dragen van warme verbanden trachten te vermijden. Toch kunt u evengoed bij warm weer een behandeling ondergaan.

Ik ben bang voor het inspuiten van spataderen omdat ik denk dat het heel pijnlijk is

Goed uitgevoerde sclerotherapie is snel en vrijwel pijnloos. Sommige vloeistoffen kunnen wel af en toe een kortdurend branderig gevoel geven, maar dat verdwijnt echter onmiddellijk zodra u weer gaat lopen.

De ingespoten vloeistof is schadelijk voor mijn lichaam

Deze vloeistoffen worden reeds meer dan 50 jaar wereldwijd probleemloos gebruikt. De werkzame bestanddelen zijn alcohol of glycerine en werken heel lokaal ter hoogte van de injectieplaats.

Als ik mij laat inspuiten kan ik mij later veel moeilijker laten opereren

Tijdens onze 20-jarige ervaring is een ingreep vanwege inspuitingen in het verleden nooit onmogelijk gebleken.

Als ik mij laat inspuiten of opereren moet het bloed een andere weg zoeken en komen de spataderen toch terug

Door slecht sluitende klepjes binnenin de aderen circuleert het bloed in omgekeerde richting: dus van tussen de spieren naar onderhuids. Wanneer deze zieke stukken ader (inclusief kleppen) verwijderd worden, herneemt het bloed zijn oorspronkelijke stroomrichting. Van “een nieuwe uitweg zoeken” is dus daardoor geen sprake. Inderdaad zal de spataderziekte door de sterke

erfelijke aanleg levenslang de neiging hebben om terug te komen. Daarom is een controle op geregelde tijdstippen zo belangrijk omdat de fleboloog dan nieuwe klepletsels in een vroeg stadium kan ontdekken en ook veel makkelijker kan behandelen.

Ik ben bang dat ik geen aderen meer overhoud als ik eindeloos doorga met spuiten

De fleboloog spuit alleen de zieke aderen van het oppervlakkige aderstelsel weg. Hierdoor worden de gezonde aderen en het diepe aderstelsel beschermd. Goed uitgevoerde sclerocompressietherapie is dus de beste garantie voor een leven lang gezonde en mooie benen.

Ik laat pas iets aan mijn benen doen na mijn laatste zwangerschap

Zoals hierboven vermeld, wordt de kans op complicaties groter wanneer de spataderziekte zich kan uitbreiden. Vanaf 3 maanden na de bevalling raden we daarom een controle aan. Tijdens de zwangerschap komen er sowieso meer spataderen bij, maar: hoe beter men voorbereid is, hoe minder problemen er later optreden.

Ik ben te oud om mijn spataderen te laten behandelen

Onze oudste patiënte was meer dan 90 lentes jong. Een goede flebologische aanpak biedt zonder problemen tot op zeer hoge leeftijd een uitkomst.

Ik laat mijn spataderen pas behandelen wanneer ik er last van krijg

Door de erfelijke aanleg zullen de spataderen steeds verder uitbreiden en tasten de zieke aderen tenslotte ook de gezonde aan. De last staat niet altijd in verhouding met wat er aan de oppervlakte te zien is. Wel is de kans op complicaties groter als men de behandeling langer uitstelt. Daarom is het beter zo vroeg mogelijk met een adequate behandeling te starten.

Voel u vrij ons te contacteren voor een afspraak of verdere vragen.