"Onze zorg is u zo goed en zo snel mogelijk te behandelen."

Het Flebologisch Centrum vestigde zich in 1993 te Antwerpen als een extramurale kliniek voor de behandeling van de spataderpathologie

Huid en veneuze stoornissen

Wat is er eigenlijk aan de hand ?

Via de slagaderen stroomt het bloed van het hart naar de benen en wordt dan teruggevoerd via de aderen (of venen). Bij mensen met spataderen
functioneren deze beenaderen onvoldoende. Dit komt doordat de klepjes
binnenin de aderen niet voldoende afsluiten, zodat het bloed
gedeeltelijk terug naar de benen vloeit als gevolg van de zwaartekracht.
Meestal is er sprake van een erfelijke aanleg.


Als gevolg van deze verstoorde bloedafvoer ontwikkelt zich stuwing in deze venen. Hierdoor ontstaat een verhoogde bloeddruk in het aderlijke systeem, veneuze hypertensie genoemd. Dit is de oorzaak van alle symptomen van spataderstoornissen en leidt uiteindelijk tot chronische veneuze insufficiëntie.

normale ader

Gezonde aderklepjes weerhouden het bloed ervan terug de ader in te stromen.

varicose ader

Onvoldoende functionerende aderklepjes laten het bloed terug naar beneden stromen.

Wat is hiervan het gevolg?

De overdag geproduceerde afvalstoffen worden onvoldoende afgevoerd waardoor hinderlijke klachten ontstaan zoals krampen, jeuk, zware, vermoeide of rusteloze benen. De klachten worden vaak onderschat, omdat er in de beginfase nog nauwelijks zichtbare afwijkingen aanwezig zijn. Op den duur is niet alleen het cosmetisch aspect met verkleuringen en zichtbare spataderen aan de orde, maar treedt door de hoge bloeddruk teveel vocht uit de vaten: er ontstaat dan vochtophoping rond de enkels, het veneuze oedeem.


Wanneer iemand te lang met spataderen blijft rondlopen zal de aandoening zich blijven uitbreiden met een steeds grotere kans op het ontstaan van de eerder genoemde complicaties.


Ook bloedingen, een aderontsteking, of een trombosebeen en tenslotte het zogenaamde “open been” kunnen het gevolg zijn van een verwaarloosde spataderziekte. Hoe eerder de behandeling wordt ingezet bij zwelling (oedeem), hoe kleiner de kans op het ontstaan van complicaties. Het dragen van een elastische kous kan hierbij in bepaalde omstandigheden van nut zijn.

De aangeboren aanleg valt niet te genezen. Dit houdt in dat er een grote kans is dat spataderen opnieuw de kop opsteken, los van welke behandeling er ook wordt gegeven. Wat wij wel voor u kunnen doen is het gevolg ervan, de spataderen, behandelen.


Zelfs na een operatie kunnen na enige tijd opnieuw spataderen ontstaan. Wel zijn maatregelen en adviezen te geven om spataderen enigszins te voorkomen en om uitbreiding tegen te gaan. Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat hoe eerder u de aandoening laat behandelen hoe beter het is. Temeer daar een behandeling in een vroeg stadium minder ingrijpend en korter zal zijn.