"Onze zorg is u zo goed en zo snel mogelijk te behandelen."

Inspuiten met scleroserende vloeistof (schuim - echosclerose)

Sclerocompressietherapie

Hierbij wordt met een dunne naald op nauwkeurig bepaalde plaatsen een scleroserende vloeistof in de ader gebracht. De bedoeling is dat deze vloeistof de
aderwand doet verkleven. Op de prikplaats wordt vervolgens een pleister geplakt. Hierover komt nog een grotere pleister om het geheel op zijn plaats te houden. Tot slot wordt een elastisch drukverband strak om uw been aangebracht. De aderwanden worden hierdoor samengedrukt, met de vloeistof als een dunne film ertussenin. Deze gehele behandeling neemt weinig tijd in beslag en wat voor u nog belangrijker is: u voelt er nauwelijks iets van.

Bij kleinere spataderen dient u het compressieverband minimaal 3 dagen te dragen en
bij grotere spataderen maximaal 10 dagen. Hierover wordt u door ons nader geïnstrueerd. Het verband dient dag en nacht, dus onafgebroken, te worden gedragen. Om huidirritaties te voorkomen, adviseren wij u om na maximaal 5 dagen de pleisters en de watjes van uw been te verwijderen en het verband zelf opnieuw aan te leggen. Dit dient te gebeuren met het been horizontaal op, bijvoorbeeld, een bank.

Gedurende de dagen volgend op de injectie groeien de vaatwanden, op de plaats waar u geprikt bent, aan elkaar vast. Dit kan een harde, soms blauw-rode en gevoelige plek worden wanneer u het verband er na 10 dagen afhaalt. Op deze plekken wordt bindweefsel gevormd dat daarna door het lichaam langzaam afgebroken en opgelost wordt. Dit proces neemt gemiddeld 10 weken in beslag. De spatader verdwijnt zo via een verdrogingsproces dat door de scleroserende vloeistof in gang wordt gezet. Op deze wijze kunnen wij u stapsgewijs van uw spataderen afhelpen.

Vanaf begin deze eeuw wordt bij het inspuiten van spataders routinematig gebruik gemaakt van ‘schuim’ (de zgn foam-sclerocompressietherapie). De resultaten blijken duidelijk superieur met deze techniek en in vele gevallen kan het als een alternatief voor een operatief ingrijpen worden gebruikt, zeker voor patienten die geen operatie kunnen of willen ondergaan. Het geniet ook de voorkeur bij de behandeling van recidieven na operaties en in de aanpak van aangeboren veneuze afwijkingen. Voor
dieper gelegen spataders kan deze techniek gekoppeld worden aan ultrasone beeldvorming, de UGST of ultrasound-guided sclerotherapy.